22 augusti 2009

Vad styr den narkotikapolitiska debatten?

Jo, enligt sociologiprofessor Ted Goldberg är det mer tro och hopp än vetenskap som styr. Läste i Situation Stockholm i morse att han på Brukarföreningens seminariedag sagt att "Om en diabetiker skattefifflar tar man ju inte bort hans insulin. Men om en metadonist begår ett brott som inte är narkotikarelaterat tar man omedelbart bort metadonet."

I en enda mening förmedlade Goldberg det som jag har så svårt för att förstå i den svenska narkotikapolitiska debatten. Man behandlar en person, som försöker ta sig ur sitt missbruk, som en brottsling. Man ger dem aldrig en chans att ta sig ur. Om en person tar orken och modet till sig att ta sig ur ett missbruk, bör denna person stöttas inte stjälpas. Men av någon anledning verkar folk inte vilja att narkomaner slutar knarka. Då har de ju ingen att skylla alla problem på.

Alla bör få en chans att lyckas hjälpa sig själva. Man behöver inte ge dem all världens gåvor, men ge dem hopp. Ge dem viljan att försöka. Anta att de kan. Det är först då de lyckas.

18 augusti 2009

Polisbrutaliteten vid utvisning av asylsökande irakier

Natten till torsdag, går danska polisens insatsstyrka in i Brorson kirke i Nørrebro i Danmark för att tvinga ut 19 irakier ur kyrkan. Irakierna befann sig i kyrkan för att gömmas undan utvisning, då de nekats asyl.

Då irakierna inte självmant kommit ut ur kyrkan, valde polisen att gå in i kyrkan mitt i natten och dra ut de irakiska männen under våldsamt tumult framför ögonen på deras kvinnor och barn. Under aktionen förstördes även stora delar av kyrkans inredning. Brorsons kyrkopräst uppskattar skadegörelsen till ett belopp på ca 700.000 danska kronor.

I den kristna världen finns tydliga regler för kyrkofrid. En kyrka och dess gravplats ska vara en plats för kontemplation och fred. Lagen om kyrkofrid har funnits sedan urminnes tider i Sverige och lagstadgades vid Alnöstadgar 1280. I Sverige finns lagen fortfarande, om än i mildare omfattning. Det finns inga lagar om kyrkoasyl längre, varken i Sverige eller Danmark, men när man väl öppnar för vapen och våld i en kyrka har man för alltid brutit de sociala regler som omfattar kyrkofriden. Många danskar var emot utvisningen av irakierna, men också det faktum att polisen valt att gå in i kyrkan trots kyrkofriden. Kyrkoasyl har möjligen känns onödig i en demokratisk värld, relativt fri från förföljelse. Men i veckan fick se ett bevis på just varför kyrkoasyl kanske bör övervägas på nytt.

Nästa skandalösa händelseförlopp var när bussen med de irakiska männen skulle lämna platsen. Massor av demonstranter ville visa sitt missnöje och hade därför satt sig i vägen för bussen. Flera medier har i dagarna visat fruktansvärda bilder på poliser som slagit en kvinna i huvudet med en baton och en annat klipp visar en ung kvinna som blir slagen åtta gånger med en batong då hon sitter på asfalten för att hindra bussen med irakier från att köras bort. Till och med när flickan försöker fly, fortsätter polismannen att slå henne tills hon faller ihop. Detta har givetvis chockerat många danskar och händelsen debatteras just nu flitigt i medierna.

Danskarna är dock delade i frågan och mer delade än man skulle kunna tro. Det är nämligen flera som anser, däribland polischefen, justitieministern och flera andra politiker att poliserna handlat rätt. Jag kan förstå att man som politiker inte kan fördöma en enstaka händelse, det är domstolarnas jobb. Men man kan ta avstånd från polisbrutalitet i allmänhet. Det anser även Libral Alliances ledare Anders Samuelsen som anser att man bör ha en förtroendeomröstning om regeringsmakten om justitieministern inte tar tydligt avstånd i frågan.

Kyrkofrid och kyrkoasyl må höra forntiden till men att gå in i en kyrka för att med våld föra ut oskyldiga människor, förstöra kyrkans inredning för tusentals kronor och misshandla fredliga demonstranter utanför ligger också forntiden till och en demokratisk stat som Danmark bör inte acceptera sådan polisbrutalitet.

Se de våldsamma videoklippen från torsdagsnatten utanför Brorsons kyrka här och här och se om du tycker polisen använder nödvändigt våld mot en attackerande person.

8 augusti 2009

Hans Rosling om fattigdom

Min sambo visade mig filmklippet på länken nedan till frukosten i morse och det var en riktigt bra (och rolig faktiskt) illustration om hur man kan bli av med fattigdom. Se Hans Rosling (professor i socialmedicin)tala om fattigdom på TED här.