Nu har Sverige slutat prata om FRA. Åtminstone är det inte längre någon toppnyhet och människor talar inte om det i vardagen längre. Men bloggvärlden har inte tystnat. Aktiva människor mot FRA skriver fortfarande rapporter om hur det går i kampen mot antidemokratilagen om avlyssning.
Jag läste en väldigt intressant artikel i DN idag om hur tyskarna slutat prata om känsliga saker på telefon efter att man infört EU:s datalagringsdirektiv i början av året. Lagen tvingar teleoperatörer att lagra all information om kundernas telefonsamtal och e-post i minst sex månader. Enligt en undersökning som gjordes i maj vågar tyskarna inte längre prata om vissa saker med psykologer och relationsterapeuter per telefon, av rädsla för att någon lyssnar av deras samtal. Mer än hälften av deltagarna i undersökningen svarade att de skulle dra sig för att ringa ett känsligt samtal efter att lagen infördes.
Min fråga blir då automatiskt: Om vi vanliga människor drar oss från att prata hemligheter per telefon… Hur tror ni då att kriminella kommer att göra?
17 december 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Ja, det kan man fråga sig.
Datalagringen kommer att slå mot vanligt folk, precis som i Tyskland...
Ja, för att ta till kraftuttryck.
Jag är chockerad...
I Sverige.
Om vi hade jämfört med kina eller ryssland, men sverige?
Under en borgerlig regering.
Var folket så olydigt, att det måste straffas?
Rösta fram ett nytt folk...
Det är värre än du beskriver. Folk har slutat ringa och maila känsliga grupper. Av rädsla för att databasen ska läcka förmodar man. Det är ju inte så kul när försäkringsbolaget får reda på att man haft kontakt med en psykolog. De kan ju få för sig att skadan man vill anmäla beror på depressionen och vägrar betala ut, som ett exempel.
Skicka en kommentar