9 juni 2010

På vandring i Funäsfjällen



För de som fortfarande inte visste, ska jag berätta en hemlighet - Jag älskar fjällen. Jag älskar dem på vintern, jag älskar dem på sommaren. Jag älskar de snöbeklädda topparna, vattenfallen, doften, dimman, blåbärsrisen, kalfjället, den friska luften, utsikten, pisterna, offpisterna, stenrösena, fäbodarna, ja allt som hör fjällen till. På vintern susar jag helst ner för backarna eller värmer mig med en varm choklad i en toppstuga någonstans. På sommaren vill jag ut och upptäcka det vackra fjällandskapet och då ligger Funäsfjällen och framför allt Ramundberget mig extra varmt om hjärtat. Funäsfjällen består av Ramundberget, Tänndalen, Tännäskröket (Tännäs) och Funäsdalsberget.

Förra året fyllde Johans syster 40 år och vi bestämde oss för att ta med hela familjen till Ramundberget en helg och fira hennes födelsedag. Vi var 8 vuxna och 7 barn i åldrarna 1-68 år.

Dag 1
Första dagen åkte vi till Funäsdalsberget, tog 6-stolsliften upp till toppen och vandrade sedan upp längs bergsryggen. Längst upp på toppen får man en fantastisk vy över fjällkedjan och här ligger även en utsiktsplats med inristningar över namnen på de omkringliggande bergen. Den här turen kan startas på flera ställen och är egentligen 8 km lång. Men vi valde att göra en kortare variant så att alla kunde delta. Turen avslutades med våfflor och en fantastisk utsikt från Funäsdalens toppstuga.



Dag 2
Nästa dag var familjen redo för en lite längre strapats. Därför valde vi att göra hela den 8 km långa turen till Ruvallen, Mässlingen. Turen hade många sevärdheter för både barn och vuxna i varierande terräng vilket passade oss mycket bra. Vi började turen emd en fika vid de vackra fäbodarna vid parkeringsplatsen och påbörjade sedan vandringen mot hällmålningarna som är mellan 4 – 5 000 år gamla och föreställer omkring 20 djur och människor. Efter en kortare andnings- och vätskepaus vid målningarna, med utsikt över fjällen, fortsatte vandringen uppåt mot Ruändans topp. Efter ytterligare ett par kilometer nådde man tillslut fram till Evagraven, en 10 000 år gammal kanjon som bildats av inlandsisen. Här ligger ofta glaciären kvar, något som våra barn var mycket förtjusta över. Att vandra barfota i snön samtidigt som solen gassar med 28 grader Celsius är en ganska häftig upplevelse. Vi valde att avsluta vår tur vid Evagraven, men för dem som vill förlänga sin vandring, kan man fortsätta en bit till.

Turen är väl spångad på de blöta ställena och fungerar utmärkt för barn som är 5 år och uppåt. Tips är att ta med stjärtlappar för pulkaåkning på glaciären, mycket populärt hos våra barn i alla fall. Glöm inte vattenflaskor!



Dag 3
Sista dagen delade familjen på sig. Några valde att besöka Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen medan vi andra tog en tur längs Mickelinas Värld i Ramundberget. I Mickelina värld kan barnen lära sig om fjällens blommor och om djuren som bor i fjällvärlden genom att läsa på små skyltar intill djurfigurer av trä. Det finns även en linbana och ett vattenfall och man har möjligheten att besöka Mickelinas Slått inne i skogen.

Upplev fjällen du också!
För de som vill uppleva Funäsdalsfjällen finns det en bra guide på deras hemsida. De har 30 så kallade guldturer som är markerade med skyltar och du kan även skriva ut en karta och vägbeskrivning på både svenska, engelska och tyska. Flera av dessa rutter är även barnvänliga. För mindre barn eller barn som är oerfarna i fjällen rekommenderas KulTurerna,10 roliga och lärorika turer där barn kan uppleva saker medan de går. De rutter vi valde var Funäsdalsberget (Guldtur 5), Hällmålningarna och Evagraven (Guldtur 6) samt Mikelinas Värld (KulTur 9).

I år hoppas jag komma iväg och göra en ny guldtur i Funäsdalsfjällen. I så fall berättar jag om den här på Yrväderstankar.

Glad midsommar!

Inga kommentarer: