12 september 2008

Vad är ett sociogram?

Det har efter publiceringen av gårdagens inlägg kommit till min vetskap att det finns ytterligare en vinkel kring vad analysdatabasen egentligen är och varför FRA-förespråkare påstår att man inte söker på ord. De kallas sociogram. Ett sociogram är, vad jag förstått, en slags kartläggning över människors rörelsemönster på Internet. Utan att söka på text i meddelandena som människor skickar mellan varandra, kan FRA alltså kartlägga vad människor gör - vilka sidor de besöker och vad de gör där. Sakteliga byggs ett mönster upp över människors förehavanden, sexualliv, etnicitet m.m. En gigantisk ratificerad åsiktsregistrering av Sveriges befolkning alltså.

Läs fortsättningen på Klambergs funderingar och sökande efter sanningen om FRA-lagen i blogginläggen Från skepsis till övertygelse och Svaret är sociogram i analysdatabasen.

Vill även uppmärksamma en bild, ritad av Olof Bjarnason som på ett tydligt och enkelt sätt förklarar vad ett sociogram är. Lägg märke till hur Lena, som är gift med Anders och chattar med Bengt, blir registrerad i FRA:s databas, endast på grund av bekantskap med dessa två män. Huruvida det sen är ett yttre hot mot rikets säkerhet att surfa på Pirate bay är ju en annan femma.

2 kommentarer:

Christian sa...

Tror att sociogram kan vara både ett effektivt, och i förlängningen farligt sätt, att hitta potentiella terrorister. Farligt blir det för att den som blir utsatt för det är beroende av "the benefit of the doubt" för att indiciekedjan skall förklaras ogiltig.

Exempel:
George W Bush är son till George Bush. George Bush var CIA-chef innan han blev president, o i den kapaciteten träffade han upprepade ggr Saudiarabiens underrättelsechef, som i sin tur kände Osama bin Laden. M a o är det bara två steg mellan GWB och Osama. (Som inblandad i oljebranschen känner säkert GWB någon saudier som känner Osama, så förmodligen är det bara ett steg mellan dem.)

Detta innebär att rent statistiskt är Bush en säkerhetsrisk o borde sättas under bevakning. Men i hans fall blir det ju absurt... vi andra får lita till statens goda vilja för att bevisa att vi inte är potentiella terrorister. Lycka till.

Towe sa...

Minns du när du skrev: "Det är ju fan att den ende jag hört den senaste tiden med en vettig åsikt i försvarsfrågan är sosse!

Jag håller helt och hållet med dig." ?

Nu får jag väl återgälda det svaret, även om du inte längre är moderat ;)
I övrigt bra kommentar, och ganska sjukt. Liknande kombinationer kan man säkerligen hitta bland de flesta av våra ledare, men det är bara vi, fotfolket, som ska behöva stå för smällarna av deras politik!!