21 juni 2009

Ingen ska behöva lida av ett beroende

Såg debatten i TV4 söndagsmorgon om beroendesjukdomar i morse. Debattörerna var Bitten Jonsson (addictionspecialist), Roger Nilsson (seglare och navigatör i VOR samt fd sexmissbrukare) samt Lars Olson (professor neurovetenskap).

Det intressanta med debatten var hur de tillsammans ville visa skillnaderna mellan hur kollektivet ser på beroendesjukdomar i Sverige jämfört med i andra länder. I USA har man till exempel i nästan 50 år arbetat med behandling av beroende som en sjukdom, men i Sverige ser man det inte som en sjukdom. Sjukvården är uppdelad mellan de som får fysiska skador och de som får psykiska skador och enligt debattörerna är detta inte en rättvis uppdelning mellan sjukdomar. "Beroende är en kroniskt förvärvad hjärnsjukdom, liksom diabetes", säger Lars Olsson i TV4. Det menar han är nog med anledning till att en människa med beroendesjukdom borde få samma rätt till sjukvård som en person med andra hjärnsjukdomar. Jag kan inte annat än hålla med debattörerna om detta.

Politiken styrs av känslomässigt förblindade människor
I Sverige finansieras mindre än hälften av forskningen kring beroendesjukdomar av offentliga medel. Resten finansieras av Hjärnfonden. Detta tror jag beror på den inställning svenskarna har till människor med beroendesjukdomar. Som om de var värda mindre för att de inte klarar att stå emot frestelserna ett beroende ger. Bitten Jonsson beskrev detta som ett resultat av svenskarnas inställning till kontroll. Svenskar ser det som socialt oacceptabelt att förlora kontrollen och ett av beroendesjukdomarnas tydligaste symptom är just förlust av kontroll.

De människor som påverkar beroendepolitiken mer än några andra i Sverige är de som aldrig haft ett beroende eller forskat i ämnet, men som anser sig kunna allt om det. Det är de som tror att en nolltolerans och ett kriminaliserande av människor med beroende är den rätta vägen att gå. Jag menar att politiker och andra människor som påverkar det offentliga rummet lyssnar för mycket på okunniga och känslomässigt styrda människor än på kunniga forskare och före detta missbrukare. I mitt inlägg Alkohol är en tung drog visar jag varför detta är en förödande väg att gå.

Lyssna på missbrukarna
Sverige måste bli bättre på att lyssna på de människor som är eller har varit beroende. Detta kan vara en nyhet för många, men jag lovar, de har ganska bra koll på hur det är att vara beroende och de som har tagit sig ur beroendet har många vettiga tankar om hur de tog sig ur missbruket och vad samhället kan göra för att hjälpa andra missbrukare att bli av med sitt beroende. Genom en nolltolerans så stöter man ut människor ur samhället istället för att utnyttja deras kunskaper för att få bukt med problemet. Man stöter bort de människor som lyckats bli av med sitt missbruk genom att göra beroendesjukdomar fult och något man inte talar om. Många verkar också ha uppfattningen av att det endast är kemiska substanser som kan påverka detta. Sex, -spel och shoppingmissbruk påverkar hjärnan på precis samma sätt som droger gör. Beroendet är precis lika starkt och ofta svårare att bli av med då det finns i vår vardag. Detta kan man inte kriminalisera, så hur löser man det? Jo, man kommer fram till varför människor blir beroende och hur man kan bli av med beroendet. Det behövs även en ny inställning till människor med beroendesjukdomar. Börja behandla dem som människor med en sjukdom som behöver botas, inte som kriminella ligister som ska fängslas eller ignoreras.

Redan idag vet man att beroendet skapas i hjärnan genom en negativ påverkan av belöningscentrum. Man lurar hjärnans belöningscentrum att tro att den gör något bra när den belönar lustruset man får av sitt beroende. Det är redan ett faktum att beroende är en sjukdom, trots detta är politiken inte anpassad efter detta faktum. Därför är Hjärnfondens arbete ytterst viktigt för att Sveriges felaktiga uppfattning ska förändras. Beroendeforskarna försöker ta reda på vad mekanismen bakom beroendet är, varför människor blir beroende och vad man kan göra åt det. Fler svar kan ge, inte bara en mer rättvis behandling av människor med beroendesjukdomar utan också en ny inställning från svenska makthavare.

Stöd Hjärnfondens arbete med beroendeforskning
Röda fjädern är Lions varumärke som gjort insamlingar till utsatta i samhället samt olika forskningsprojekt. I år har man valt att i samarbete med Hjärnfonden samla in pengar till forskningen om beroendesjukdomar under devisen "ingen skall behöva lida av ett beroende".

Vill du se en mer rättvis politik kring beroendesjukdomar? Vill du att vården ska få bättre medel att bekämpa dessa sjukdomar? Skänk då en gåva till Hjärnfondens forskning om beroendesjukdomar genom att sätta in pengar på PG 90 11 95-5 eller BG 901-12 55. Du kan själv bestämma vilken typ av hjärnforskning du vill att pengarna ska gå till.

Om du vill läsa mer om Röda Fjädernkampanjen, besök gärna Röda Fjäderns hemsida. För att läsa mer om Hjärnfondens arbete i allmänhet eller bidra till forskningen om andra hjärnsjukdomar, besök Hjärnfondens hemsida.

1 kommentar:

Elin sa...

Mycket lovvärd och riktigt resonemang - jag håller fullständigt med dig!